Premium liniju vina predstavljaju posebna terroirska vina čija je uloga pokazati puni potencijal položaja i terena gdje se grožđe uzgaja.
To su voluminozna, korpulentna i kompleksna vina koja zahtjevaju potpuno drugačiji pristup vinifikaciji u odnosu na klasičnu liniju.
Proces proizvodnje započinje zelenom rezidbom u vinogradu gdje se reducira prinos na maksimalno 1 kilogram po čokotu, a tijekom berbe se vrši dodatna selekcija gdje se odabiru samo grozdovi najviše kvalitete koji moraju zadovoljiti potrebne standarde kvalitete.
Grožđe se zatim hladi nakon čega slijedi proces muljanja i odvajanja peteljke te ovisno o sorti, ali i željenom rezultatu proces maceracije variria između 24 sata i 7 dana.
Nakon procesa maceracije pokreće se fermentacija isključivo na vlastitim kvascima iz vinograda.
Na taj način u potpunosti potenciramo potencijal sorte i terroira na kojem raste loza.
Nakon završetka procesa fermentacije vina odležavaju na finim kvascima u trajanju od minimalno 12 mjeseci u velikim drvenim bačvama. Nakon toga se vina pune u boce gdje još dodatno odležavaju 6 mjeseci prije puštanja na tržište.
NAGLASAK NA SVJEŽIM, MLADIM I PITKIM VINIMA
Naša vina stilski su jedinstvena i sortno vrlo prepoznatljiva
Klasičnu liniju čine vina naglašenih primarnih aroma, izražene svježine i mineralnosti. Premium linija je rezervirana za specijalna godišta kada postoje preduvjeti za proizvodnju voluminoznih, robusnih vina s velikim potencijalom dozrijevanja te s fermentacijom na vlastito uzgojenim kvascima u vinogradu. Posebna kategorija su pjenušava vina koja se proizvode tradicionalnom metodom vrenja u boci, a tu su i specijalne linije ledenih vina, prepoznatljive po medenim notama s diskretnim botritisnim tonovima.
Pjenušce proizvodimo klasičnom metodom vrenja u boci. Proces proizvodnje baznog vina odvija se u potpuno reduktivnim uvjetima bez prisustva kisika kako bi izbjegli bilo kakav neželjeni gubitak primarnih aroma, ali i kako bi minimalizirali potrebu za sumporenjem vina što je ključni preduvjet za proizvodnju visookvalitetnih pjenušavih vina.
Preša se čitavo grožđe što je nužno obzirom na fiziološku zrelost grožđa.
Vina fermentiraju isključivo u inox tankovima na kontroliranoj temperaturi od 16 Celzijevih stupnjeva. Odležavanje na finim kvascima u trajanju od 7 mjeseci nakon čega slijedi stabilizacija vina i punjenje na sekundarnu fermentaciju u boci.
Nakon završene fermentacije naši pjenušci odležavaju minimalno 24 mjeseca na kvascima nakon čega se po potrebi degoržiraju i puštaju na tržište.
U ovu lilniju ulaze vina sa naglašenim primarnim aromama, svježija vina sa nižim alkoholima te lepršava vina. To su vina potpuno linearnih aroma sa vrlo izraženom sortnošću.
Grožđe je brano ručno i prije primarne prerade ohlađeno na 5 Celzijevih stupnjeva u hladnjači.
Tehnologija proizvodnje uključuje upotrebu suhog leda u primarnoj preradi kako bi u potpunosti izbjegli bilo kakav kontakt grožđa, masulja i mošta sa kisikom.
Na taj način istvarujemo puni aromatski potencijal naših položaja i našeg grožđa koje raste na tim položajima.
Vina iz ove linije maceriraju vrlo kratko jer želimo u potpunosti zadržati iskričavnost i sortnost. Fermentiraju isključivo u inox tankovima na finim talozima u trajanju od 5 do 7 mjeseci nakon čega se pune u boce.
To su vina koja imaju nešto kraći potencijal dozrijevanja i u pravilu su idealna za konzumaciju u periodu od dvije godine od berbe.