Vinarija Kostanjevec

UPOZNAJTE

vinariju Kostanjevec

Na trenutnim nasadima vinograda na najboljim položajima podravskog teritoria i potkalničkog gorja prevladavaju sorte graševine, zeleni vetlinac, sauvignon, sivi pinot, muškat… Uz vinograde i podrumarstvo u sklopu vinarije je i kušaona i degustacijska dvorana opremljena prema najvišim standardima u somelierstvu. Osnovna smjernica u porizvodnji vina je moderan, lepršav i elegantan dojam kojeg njegujemo od samih početaka.

KAKO JE KRENULA

naša priča

Vinarija Kostanjevec obiteljska je vinarija čiji su vlasnici Kristina i Goran Kostanjevec. Kako bi se na neki način malo odmaknuli od svakodnevnih poslovnih obaveza koje ih kao uspješne poslovne ljude svakodnevno dočekuju, oni su se 2007. godine odlučili za kupnju jednog predivnog, ali pomalo zaboravljenog imanja u selu Lukovec nedaleko Koprivnice.

Prvobitna ideja ni nije bila baviti se ozbiljnije vinogradarstvom i vinarstvom, ali želja da se ovome imanju i čitavom kraju udahne novi život rezultirala je time da se 2010. godine zasade prvi vinogradi. Tradicija proizvodnje grožđa i vina u ovom kraju postojala je od ranije pa je ovo samo bio prirodni slijed koji se neminovno trebao dogoditi.
Poduzetnički duh kojeg nije nedostajalo ubrzo je kao posljedicu imao širenje nasada pa je već 2011. godine bilo potrebno razmišljati o izgradnji vinarije i vinskog podruma. 2012. godine izgrađen je vinski podrum u sklopu kojeg je uređen i restoran. Želja je bila urediti vinariju u novom, futurističkom stilu, ali da se ujedno zadrži i duh tradicije.

IZ NAŠE VINARIJE IZLAZE

nagrađivana vina

Prilikom projektiranja i dizajniranja čitave vinarije vodilo se računa o spajanju tradicijskog i modernog što je u konačnici rezultiralo impresivnom novom vinarijom koja i danas predstavlja ugledan primjer spajanja novih, modernih elemenata sa tradicijskom baštinom. Vinarija je osim svojeg vizualnog identiteta morala zadovoljiti i u pogledu tehnoloških karakteristika u proizvodnji vina tako da se i tom segmentu pristupilo sa jednakom pozornošću. Vinski podrum opremljen je najmodernijim tehnološkim rješenjima koji jamče potpunu kontrolu svih procesa u proizvodnji vina što je neophodno za proizvodnju vina vrhunske kvalitete. Kristina i Goran shvaćali su da ulaganje u jednu ovakvu kompleksnu djelatnost poput vinarstva uključuje i ulaganje u ljudske resurse, ali traži i potrebu za snažniju marketinšku aktivnost. Angažirali su mlade, educirane ljude specijalizirane u svojim sektorima što se vrlo brzo pokazalo vrlo mudrim. Kao vinarija koja je pred sebe postavila visoke ciljeve, jedini put koji je u tom trenutku bio logičan da se nametnu kao lideri na tržištu je bio izlazak na internacionalnu scenu preko najznačajnijih svjetskih izložbi vina, poput londonskog Decantera. Tako su 2015. godine iz Londona stigle i prve potvrde visoke kvalitete što je zapravo bio vrlo impresivan rezultat za tako mladu vinariju. No, da bi vinarija postala tržišno prepoznata, bilo je potrebno standardizirati kvalitetu.

Vino slamnožute boje dominantnih mirisa livadnih trava i pokošenog sijena te tonovima zrelih agruma. U okusu začinjeno, svježe vino vrlo čistih linija sa izraženom mineralnošću.

Decanter World Wide Awards, 2022.

silver / srebro

Vino zelenkastožute boje, korpulentnog tijela s izraženim mirisima jabuke, citrusa, kruške, nektarina i cvijeta pelargonije. U ustima snažno i kompleksno, ali istovremeno vrlo ugodno kao odraz dozrijevanja u velikim drvenim bačvama.

Decanter World Wide Awards, 2022.

bronze / bronca

Da smo u tome uspjeli pokazuje i činjenica da smo 2022. godine dosegnuli brojku od 20 internacionalnih medalja. U godinama koje su slijedile nakon 2015., površine vinograda su se dodatno povećavale, a samim time povećavale su se i potrebe povećanja proizvodnih kapaciteta. Tako smo 2017. godine otvorili novi kompleks u sklopu vinarije koji je obuhvaćao novi vinski podrum povećanog kapaciteta, novu kušaonu sa vinskom arhivom te prostor za prodaju vina sa lounge barom.

 

Ovdje ne stajemo jer vinski biznis je jedan vrlo dinamičan proces što za posljedicu ima kontinuiranu potrebu za osmišljavanjem novih ideja kako bi oplemenili našu vinsku priču.

Svijest o zdravoj i kvalitetnoj prehrani danas se snažno razvija pa se tako vinarija polako okreće održivom, ekološkom i organskom uzgoju loze i proizvodnji vina. Na taj način dodatno oplemenjujemo našu priču.

VRHUNSKI OPREMLJENA

vinarija u kojoj je ljudski faktor ipak najvažniji.

Usprkos tehnologiji proizvodnje vina koju svakodnevno pratimo, najviše pozornosti pridajemo iskustvu i primjerima iz prakse.

Shopping Cart